28ης Οκτωβρίου 19, Λάρισα, 41223

Δημήτριος Ευαγ. Δράκος DDS, MSc

Περιοδοντολόγος - Οδοντικά Εμφυτεύματα
Ειδικευμένος στο Πανεπιστήμιο Tufts, Βοστώνη, Η.Π.Α

Γιατί έχω Περιοδοντίτιδα;

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί πάσχουν από Περιοδοντίτιδα παρά την φροντίδα που δείχνουν για την στοματική τους υγεία. Η κύρια αιτία της Περιοδοντίτιδας είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα. Ωστόσο πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν αν επηρεάσουν την υγεία των ούλων.

1. Η ηλικία

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Περιοδοντίτιδα. Επίσημα δεδομένα αναφέρουν ότι πάνω από 70% των Αμερικανών άνω των 65 ετών έχουν περιοδοντίτιδα.

2. Κάπνισμα

Ο καπνιστής παρουσιάζει αυξημένο ρίσκο να εμφανίσει Περιοδοντίτιδα. Σχετικές μελέτες αναφέρουν το κάπνισμα ως τον μεγαλύτερο παράγοντα ρίσκου στην εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου.

3. Γενετική

Έρευνες δείχνουν ότι κάποια άτομα έχουν γενετικά μεγαλύτερη προδιάθεση για να εμφανίσουν Περιοδοντίτιδα. Παρά την σωστή στοματική υγιεινή, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν Περιοδοντίτιδα σε σχέση με άτομα που δεν έχουν γενετική προδιάθεση.

4. Άγχος

Το άγχος / στρες δυσκολεύει τον οργανισμό να αμυνθεί σωστά και να αντιμετωπίσει τις μολύνσεις, συμπεριλαμβάνομενης της Περιοδοντίτιδας.

5. Φάρμακα

Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές (όπως αντισυλληπτικά, αντικαταθλιπτικά και ορισμένα καρδιολογικά) μπορούν να επηρεάσουν την στοματική υγεία.

6. Σφίξιμο δοντιών

Όταν σφίγγει πολύ κάνεις τα δόντια του, υπερβολικές δυνάμεις αναπτύσσονται στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια. Αυτό μπορεί να επιταχύνει την περιοδοντική καταστροφή.

7. Φτωχή διατροφή και παχυσαρκία

Μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να μειώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αμυνθεί απέναντι στις μολύνσεις. Η Περιοδοντίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί σε άτομα χωρίς ισορροπημένη διατροφή. Επιπλέον έρευνες αναφέρουν την παχυσαρκία ως πιθανό παράγοντα ρίσκου για την Περιοδοντίτιδα.

8 Άλλες παθήσεις

Κάποιες γενικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις του σώματος και να επιβαρύνουν την περιοδοντική κατάσταση. Αυτές είναι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Περιοδοντολόγος Λάρισα - Οδοντικά Εμφυτεύματα | Δημήτριος Ευαγ. Δράκος DDS, MSc
28ης Οκτωβρίου 19, Λάρισα, 41223  2410283300

closebarsmap-markerchevron-down