28ης Οκτωβρίου 19, Λάρισα, 41223

Δημήτριος Ευαγ. Δράκος DDS, MSc

Περιοδοντολόγος - Οδοντικά Εμφυτεύματα
Ειδικευμένος στο Πανεπιστήμιο Tufts, Βοστώνη, Η.Π.Α

Τι είναι η Περιεμφυτευματίτιδα;

Τα παθογόνα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή γύρω από το φυσικό δόντι, μπορούν να προκαλέσουν και φλεγμονή γύρω από το οδοντικό εμφύτευμα. Αν πρόκειται απλά για φλεγμονή των μαλακών ιστών γύρω από το εμφύτευμα, όπως η Ουλίτιδα στο φυσικό δόντι, μιλάμε για Περιεμφυτευματική Βλεννογονίτιδα. Αν παρουσιάζεται όμως και υποχώρηση του οστού που συγκρατεί το εμφύτευμα, όπως αντίστοιχα η Περιοδοντίτιδα στο φυσικό δόντι, μιλάμε για Περιεμφυτευματίτιδα.

Η Περιεμφυτευματίτιδα αποτελεί ένα όλο και πιο συχνό πρόβλημα, καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς επιλέγουν το οδοντικό εμφύτευμα. Πολλοί πιστεύουν ότι το οδοντικό εμφύτευμα δεν χρειάζεται κάποια συντήρηση. Τα μικρόβια όμως που προκαλούν την Περιοδοντίτιδα μπορούν αν προσβάλουν και το οδοντικό εμφύτευμα. Τα σημάδια της Περιεμφυτευματίτιδας μπορεί να είναι τα κλασικά σημάδια της Περιοδοντίτιδας: μάτωμα στο βούρτσισμα ή αυθόρμητα, πρησμένο ερυθρό ούλο, πύον από τους ιστούς γύρω από το εμφύτευμα. Αυτά τα σημάδια σε πολλούς ίσως να μην γίνουν αντιληπτά.

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την Περιεμφυτευματίτιδα είναι συνήθως κοινοί με αυτούς της Περιοδοντίτιδας:

  • φτωχή στοματική υγιεινή
  • κάπνισμα
  • Σακχαρώδης Διαβήτης
  • κακότεχνη προσθετική εργασία πάνω στο εμφύτευμα (ανάπτυξη μικροβιακής πλάκας σε κενά / χώρους)
  • ιστορικό Περιοδοντίτιδας

Η αντιμετώπιση της Περιεμφυτευματικής Βλεννογονίτιδας είναι σχετικά εύκολη και προβλέψιμη, όπως συμβαίνει και με την ουλίτιδα. Όταν όμως η φλεγμονή προχωρά βαθύτερα και προσβάλλει το οστό που περιβάλλει το εμφύτευμα, δηλαδή μιλάμε πλέον για Περιεμφυτευματίτιδα, η αντιμετώπισή της γίνεται πιο περίπλοκη.

Περιοδοντολόγος Λάρισα - Οδοντικά Εμφυτεύματα | Δημήτριος Ευαγ. Δράκος DDS, MSc
28ης Οκτωβρίου 19, Λάρισα, 41223  2410283300

closebarsmap-markerchevron-down