28ης Οκτωβρίου 19, Λάρισα, 41223

Δημήτριος Ευαγ. Δράκος DDS, MSc

Περιοδοντολόγος - Οδοντικά Εμφυτεύματα
Ειδικευμένος στο Πανεπιστήμιο Tufts, Βοστώνη, Η.Π.Α

Χειρουργική Οδοντικών Εμφυτευμάτων

Το Οδοντικό Εμφύτευμα έχει την μορφή κυλίνδρου ή βίδας και είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο. Τοποθετείται στο οστό της γνάθου και απαιτείται συνήθως μια περίοδος επούλωσης από 2 έως 6 μήνες για να σχηματιστεί μια ισχυρή ένωση μεταξύ του οστού και του εμφυτεύματος (οστεοενσωμάτωση). Κατά την περίοδο αυτή, το εμφύτευμα δεν είναι ορατό (είναι «θαμμένο» κάτω από το ούλο) και μπορεί να έχει κάνεις μια προσωρινή ή μεταβατική αποκατάσταση στην περιοχή.

Συχνά μια δεύτερη διαδικασία είναι απαραίτητη για να αποκαλυφθεί το οδοντικό εμφύτευμα και να συνδεθεί πάνω του μια επέκταση (βίδα επούλωσης). Τα ούλα θα πρέπει να επουλωθούν για 2-3 εβδομάδες πριν ξεκινήσει η αποκατάσταση. Σε μερικά συστήματα εμφυτευμάτων (μονοφασικά), δεν απαιτείται η δεύτερη αυτή διαδικασία.

Τέλος, το δόντι που τοποθετείται πάνω στο εμφύτευμα (θήκη ή στεφάνη), συνδέεται με ένα στήριγμα στο εμφύτευμα (προσθετικό κολόβωμα). Κατασκευάζεται από τον Γενικό Οδοντίατρο ή τον Ειδικό Προσθετολόγο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα δόντι που δείχνει φυσικό και το οποίο το νιώθει κάνεις φυσικό. Συχνά ασθενείς με εμφυτεύματα περιγράφουν ότι ξεχνούν πως έχουν εμφυτεύματα στο στόμα τους!

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνική της «Άμεσης τοποθέτησης εμφυτεύματος». Αυτό σημαίνει ότι την ίδια ημέρα, γίνεται η αφαίρεση του δοντιού (εξαγωγή) και η τοποθέτηση του εμφυτεύματος στην θέση του. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να κερδίσει κάνεις χρόνο και ταλαιπωρία καθώς δεν απαιτείται η αναμονή για την επούλωση της εξαγωγής και η τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος σε δεύτερο χρόνο.

Επίσης κάποιες φορές μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνική της «Άμεσης αποκατάστασης του εμφυτεύματος». Με αυτή την τεχνική, μπορεί να τοποθετηθεί μια αποκατάσταση (θήκη ή γέφυρα) πάνω στο οδοντικό εμφύτευμα την ημέρα που γίνεται η τοποθέτησή του. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να κερδίσει κάνεις χρόνο και ταλαιπωρία καθώς δεν απαιτείται η αναμονή για την επούλωση του εμφυτεύματος και η αποκάλυψή του σε δεύτερο χρόνο. Κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό και κάποια από αυτά τα βήματα μπορεί να διαφέρουν ή να συνδυαστούν. Μετά από προσεκτική μελέτη του περιστατικού, προτείνουμε την λύση που θα μας προσφέρει το ιδανικότερο αποτέλεσμα.

Περιοδοντολόγος Λάρισα - Οδοντικά Εμφυτεύματα | Δημήτριος Ευαγ. Δράκος DDS, MSc
28ης Οκτωβρίου 19, Λάρισα, 41223  2410283300

closebarsmap-markerchevron-down